ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй” откликна на нуждите на бизнеса за осигуряване на допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар „Ден напред”

18.01.2019

Предисторията

Ще се търсят възможности дружествата от държавната енергетика да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар „ден напред“.

 

Това е една от трите мерки за стабилизиране на пазара, обсъдени днес (14 януари) на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на регулатора Иван Иванов, представители на електроразпределителните компании, държавните енергийни дружества и „Българска независима енергийна борса“ ЕАД. Обсъждането на мерките е една от инициативите след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през миналата седмица, на който централна тема бе цената на електроенергията на свободния пазар.

Съгласно ангажиментите по делото „БЕХ Електричество“ „Национална електрическа компания“ ЕАД, ТЕЦ „Марица-Изток 2″ ЕАД и АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД следва да осигуряват по 690 МВт електроенергия на всеки час за търговия през платформата „ден напред“ на борсата. От 19-ти януари това количество ще се увеличи над 700 МВт, припомни енергийният министър Теменужка Петкова. По нейните думи осигуряването на допълнителни количества за пазара „ден напред“ ще повиши ликвидността и ще гарантира по-голяма предсказуемост при борсовата търговия. Предстои да бъде изготвен анализ за това какви количества електроенергия допълнително може да осигури всяко дружество.

АЕЦ „Козлодуй” реагира предсрочно

Още днес (18 януари) мощността на шести енергоблок бе повишена от около 1040 MW на над 1070 MW.

При настоящите климатични условия, когато температурата на охлаждащата вода за кондензаторите на турбините се поддържа в рамките на оптималните 8 – 9 оC, електрическата мощност на турбогенератора може да достигне и 1100 MW.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание