ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министерството на енергетиката на САЩ отпусна на френската Framatom грант за разработване на толерантно ядрено гориво

19.01.2019

Компанията Framatome (бивша част от AREVA) получи грант от Министерството на енергетиката на САЩ на стойност 49 милиона долара за ускоряване на разработването и комерсиализирането на толерантно гориво.

 

Въпросът за разработване на толерантно (безаварийно) гориво възникна след аварията във Фукушима, когато стана ясно, че цирконият, който по-рано се използваше за обвивките на топлоотделящите сборки, при специфични температурни условия реагира с водата и се отделя водород, което увеличава риска от пожар.
Затова в много страни, които използват атомна енергия, се разглежда въпросът за разработване на безаварийно гориво.

В частност, значителен успех в това отношение има руската горивна компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, която предлага проект за толерантно гориво с керамична обвивка на твеловете.

Framatome разработва различни видове толерантно гориво за различни реактори. В тестовете на горивото участват френските CEA и EDF, както и швейцарската АЕЦ „Гьосген“.

Подробности на: http://world-nuclear-news.org/Articles/Further-US-grant-for-Framatome-EATF-development

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари