ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плаващите слънчеви електроцентрали ще преобразят не само енергетиката

18.01.2019

Инсталирането на слънчеви панели на повърхността на водоемите буквално ще спаси САЩ: такива централи ще освободят повече от 2,1 милиона хектара земя и не само ще произвеждат енергия, но и ще възпрепятстват изпарението на водата.

Експерти от Националната лаборатория за възобновяема енергия на САЩ (NREL) са изчислили колко електроенергия може да произвеждат плаващите слънчеви електроцентрали, ако бъдат инсталирани в цяла Америка.
Това ще изисква поставянето на панели на повърхността на 24 хиляди изкуствени водоеми.

Според оценките на NREL масовото инсталиране на плаващи фотоволтаични системи ще осигури на страната 10% от необходимата електроенергия. Изследователите са взели под внимание само язовири, езера и водохранилища, разположени в континенталната част на САЩ. Те също така отбелязаха, че са подходили към анализа на данните строго и избирателно. В действителност такива системи могат да произведат дори повече електроенергия, отколкото смятат експертите.

Резултатите от изследванията са публикувани в списанието Environmental Science & Technology.
Преди това учените не са оценявали перспективите за плаващи слънчеви електроцентрали в САЩ, тъй като технологията не е много популярна в страната.

„В Америка слънчевите водни ферми са неизплзвана ниша, докато в други страни те са се превърнали в необходимост“, обясни авторът Джордан Макник.
Към декември 2017 година има само седем проекта за плаващи слънчеви електроцентрали в САЩ. Докато сега в света вече има повече от 100, от които 70 обекта са крупни системи с голяма мощност. Повечето от тях – 80% – се намират в Япония.

В САЩ слънчевите панели често се монтират на земята. Ако обаче всички вействащи централи бъдат прехвърлени на вода, тогава ще бъдат освободени 2.1 милиона хектара земя на територията на континенталните щати. Според NREL модулите на водата също ще забавят изпарението на водата и ще намалят развитието на водораслите.

Експертите смятат, че с течение на времето в Америка ще се появят повече плаващи слънчеви електроцентрали.
На първо място, те ще възникнат в региони с недостиг на свободна земя, както и на местата, където производителите на слънчеви панели трябва да се конкурират за територия с фермерските стопанства.

Прогнозите на NREL се потвърждават от доклада на Световната банка. Изследователите смятат, че през следващите години общата мощност на плаващите слънчеви електроцентрали ще достигне 400 GW.
По-голямата част от генерациите обаче ще бъдат разположени в Северна Америка. Второ и трето място ще заемат Азия и Африка, следвани от Южна Америка, Европа и Австралия.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари