ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй“ – информационно съобщение

27.05.2012

В 19.52 часа на 26 май 2012 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част на блока).

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа. За спирането на блока е уведомена Агенцията за ядрено регулиране.

Установени са причините, довели до спирането на блока, и благодарение на бързата и професионална реакция на екипа на АЕЦ “Козлодуй” технологичният проблем е отстранен.

В момента се извършват предпускови операции и се очаква утре, 28 май, шести блок да бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Мощността на пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, който бе включен в експлоатация на 24 май след годишен планов ремонт, се повишава в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Източник: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&id=195&page=0&view_offset=&offers_per_page=

Б.Р. Информация за любознателните непрофесионалисти:

На снимката се вижда основното оборудване на машинна зала (съгласно навлизащата нова терминология – турбинния остров). Жълтото “чудовище” в дясно е турбината. Част от нея (цилиндър високо налягане) не се вижда, но обикновено журналистите обичат да снимат точно него, може би заради българското флагче.

Двете червени електрически машини са турбогенератора с възбудителя му (крайната в ляво).   

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари