ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом води преговори по проекта за плаваща АЕЦ с държави от различни региони на света – и не само това

13.01.2019

Става дума за държавите от Югоизточна Азия, Персийския залив и Латинска Америка, каза Алексей Лихачов, ръководител на държавната корпорация в събота в интервю за телевизия Россия-24„.

„Ние активно преговаряме (по проекта за плаваща АЕЦ) със страни от много различни региони. Нашите партньори от Югоизточна Азия активно се интересуват от това съоръжение, страните от Персийския залив и страните от Латинска Америка също“, каза той.

Лихачов отбеляза, че има голям интерес към плаващата атомна електроцентрала, но страните не са достигнали нивото на договаряне.

Ръководителят на „Росатом“ каза също, че „се обсъжда инициатива за създаване на някаква кооперация в Латинска Америка въз основа на сътрудничество с аржентински предприятия“. „Готови сме за това, не стоим на едно място, продължаваме да работим за оптимизиране на плаващия блок“, добави той.

Запазване позициите на световния пазар

Лихачов добави, че „Росатом“ планира да запази своя дял (над 60%) на световния пазар за изграждането на атомни електроцентрали поне през 2020-те години.

„Преди няколко години поехме водеща роля на експортния пазар на атомни електроцентрали. Основната причина е, че предлагаме референтни образци за износ, т.е. можем да покажем на Ленинградската АЕЦ, на НВАЕЦ, какво предлагаме на нашите партньори. Това не са някакви ефимерни поекти – това са действащи енергоблокове, които са пуснати в търговска експлоатация ”, каза той.

„Пазарът диша, така че нашият дял варира от 68% до 72-73%. Мисля, че над 60% ще можем да го задържим за достатъчно дълъг период от време, поне през 2020-те, именно към такава цел вървим” – добави Лихачов.

Портфолиото на „Росатом“ включва изграждането на енергийни блокове в 12 страни, като в последно време в него са включени и два блока на АЕЦ в Узбекистан.

През септември Лихачов заяви пред репортери, че държавната корпорация си е поставила задачата да осигури портфейл от поръчки в чужбина за 10 години напред в размер на поне 130 милиарда долара годишно.

2019 година

Относно плановете за 2019 година, Лихачов каза, че „Росатом“ планира да засили присъствието си на световния ядрен пазар по целия горивен цикъл, да се премине от абсолютното лидерство в ядрената индустрия към технологичното лидерство във всички области (цифровизация, развитие на Северния морски път), както и да осигури подобрено качество на живот хората в градовете където присъства Росатом.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/5992264

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари