ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом спечели две оферти по проект за ликвидиране последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима-1”

13.01.2019

Държавната корпорация „Росатом“ бе привлечена към проекта за ликвидиране на последиците от аварията (ЛПА) в атомната електроцентрала Фукушима в Япония и вече спечели два търга за участие в този проект.

 

 

Това съобщи ръководителят на държавната корпорация Алексей Лихачов в интервю за телевизионния канал Русия-24.

„Ние сме привлечени от японската страна към изпълнението на проекта за премахване на последиците от аварията във Фукушима, вече сме спечелили две оферти и се движим напред“, каза той.

През септември 2017 г. първият заместник-генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви, че „Росатом“ е предложил на японските си колеги помощ за ликвидиране последствията от аварията в АЕЦ „Фукушима-1”, както и при извеждането от експлоатация на АЕЦ чиято експлоатация е била призната за небезопасна.

За справка

През 2015 година в Япония след аварията в АЕЦ”Фукушима-1”, беше разработена нова стратегия за енергийния баланс на страната до 2030 г.
Той включва рестартирането на 16 енергийни ядрени реактора от 45, които са работили преди инцидента във Фукушима, а спадът в дела на ядрената енергия в енергийния микс на страната до 20-22% от 29% през 2011 година.
Останалите реактори е решено да бъдат изведени от експлоатация.

Източник: https://tass.ru/ekonomika/5992307

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари