ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – Fennovoima и доставчикът на реактора „РАОС Проект“ обясняват защо закъснява АЕЦ „Ханхикиви-1” с 10 години – „През лятото се чудехме дали да продължим или не“

12.01.2019

Още една година „Росатом“ ще подготвя документите за безопасност за финландско-руската атомна електроцентрала Hanhikivi-1 в Северна Финландия, която компанията планира да построи заедно с финландската Fennovoima.
Това съобщи в сряда в ефира на телевизионната компания Yle финландският експерт Jukka Laaksonen, който работи за доставчика на реактора „RAO Project“ (част от „Росатом“).

 

В края на декември стана известно, че въвеждането в експлоатация на централата може да бъде отложено за четири години и вероятно ще се случи едва през 2028 година.

Според Лааксонен, „Росатом ще се нуждае от година, преди цялата документация да е готова“, след това идва „редът на Fennovoima“, която ще трябва да провери документите и да ги предаде на финландския ядрен регулатор STUK. По-специално, според Yle, документите, които засягат въпроса как атомната електроцентрала може да издържи на сблъсък със самолет, все още не са готови.

През декември 2018 г. финландската компания получи от руската страна нови оценки на лицензионния график и началото на експлоатацията на централата.
Доставчикът на реактора „РАОС Проект“ информира Fennovoima, че строителната лицензия вероятно ще бъде получена през 2021 г., след което може да започне строителството на АЕЦ, а търговското използване на централата за производство на електроенергия ще бъде отложено до 2028 година, т.е. четири години по-късно планираното.
През първото тримесечие на 2019 година се предвижда да се представи точен график на бъдещия проект.

По-рано беше съобщено, че процесът на издаване на лицензията за изграждане на АЕЦ „Ханхикиви-1″ може да се разтегли до 2020 година. Завършването на процеса на лицензиране първоначално се разчиташе да стане през 2018 г., а след това – през 2019 година.

За справка

Компанията Rusatom Overseas (част от Росатом) и финландската Fennovoima, подписаха през декември 2013 година договор за изграждане на атомна електроцентрала във финландската община Pyhäjoki.
В същото време беше сключен 10-годишен договор за гориво с ТВЕЛ (също включен в Росатом). През лятото на 2015 г. Fennovoima подаде заявление до финландските власти за получаване на лицензия за изграждане на АЕЦ „Hanhikivi-1” след изпълнение на едно от условията за кандидатстване – делът на финландската собственост в атомната електроцентрала да надхвърля 60%.
Процесът на получаване на лицензията се забавя поради факта, че предоставянето на документацията, изисквана от финландските власти, протича по-бавно от планираното.

Много подробности на: https://yle.fi/uutiset/3-10589282

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари