ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Администрацията на Тръмп призовава Билл Гейтс да строи съвременни ядрени реактори в САЩ вместо в Китай

11.01.2019

Висш служител от администрацията на американския президент Доналд Тръмп призова Бил Гейтс да работи съвместно с Министерството на енергетиката на САЩ по проекта за изграждане на съвременен атомен реактор.

 Миналия месец Бил Гейтс съобщи, че неговата компания за ядрена енергия TerraPower вероятно няма да лансира пилотния си проект за изграждане на реактор на бягаща вълна (travelling wave reactor) в Китай поради рестрикциите, които министерството на енергетиката наскоро въведе върху сделките с атомни технологии с Китай.

В отговор на журналистически въпрос, заместник-министърът на енергетиката Дан Бруйет коментира, че е провел „няколко разговора“ с г-н Гейтс и се надява TerraPower „да се върнат“ в САЩ и да работят съвместно с министерството.

Това, което отличава реакторите на бягаща вълна от традиционните ядрени реактори е възможността да се използва обеднен уран.

Източник: https://www.nucnet.org/all-the-news/2019/01/09/trump-official-urges-gates-to-build-advanced-reactor-in-us-not-china

Tags: ,

One Response to Администрацията на Тръмп призовава Билл Гейтс да строи съвременни ядрени реактори в САЩ вместо в Китай

  1. TSO on 11.01.2019 at 9:01

    Концепцията на този идеен проект е проблемна по отношение на „неразпространението“. Техническото му изпълнение е сложно. В момента има бързи реактори в работа, както и в напреднал стадий на проектна готовност. Гейтс изостава с материала.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари