ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бил Гейтс: ядрената енергия е единственият начин за генериране на електроенергия, който не влияе на климата, а никой не го използва.

09.01.2019

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс публикува своята собствена равносметка за 2018 година, в която говори за постигнатото през миналата година, както и за планове за 2019 година. Сред тях е промяна в ядрената политика на САЩ.

Една от целите на Бил Гейтс през 2019 г. е да постигне споразумение с американските политици за увеличаване на използването на ядрената енергия в Съединените щати.
Според него е необходимо „да се убедят американските лидери да влязат в играта на пилотната ядрена енергетика, тъй като бъдещето й ще бъде успешно само ако правителството на САЩ приеме резолюция за развитието в това направление“.

В същото време интересът към мирните ядрени изследвания в Съединените щати постепенно изчезва и инвеститорите предпочитат да финансират други области.

Към момента САЩ вече получават около 20% от цялата необходима енергия от ядрената индустрия.
Бил Гейтс отбелязва, че сега е доста трудно да се получи безопасен и стабилен ядрен синтез, но в бъдеще това ще позволи намаляване на емисиите на парникови газове почти до нула.

В началото на януари 2019 г. Бил Гейтс замрази собствената си експериментална ядрена програма TerraPower в Китай въз основа на процесите на бързата вълна – един от видовете бързи неутронни реактори, които могат да бъдат зареждани с обеднен уран. Смята се, че такива реактори са много по-икономични от конвенционалните, а специални процедури за обогатяване на ядрено гориво няма да им бъдат необходими.

Бил Гейтс тества тази технология в Китай, защото законът на САЩ забранява подобни експерименти в САЩ.
TerraPower трябваше да се откаже от проекта поради натиска от страна на американските власти и политиката на администрацията на Доналд Тръмп, намалявайки възможността за работа на американски технологични компании в Китай.
Приблизителният размер на сделката между TerraPower и китайските власти трябваше да бъде повече от 1 млрд. Долара.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари