ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – Големи тържества по случай 35 години от пуска на първи блок на Игналинската АЕЦ

07.01.2019

Директорът на ИАЕЦ Виктор Николаевич Шевалдин -
Това всичко е суета, но нали тук ненапразно премина животът ни.

 

В самия край на изминалата 2018 година Висагинас празнува празник, който е от голямо значение не само за Прибалтика, но и за целия Съветски съюз: на 31 декември 1983 г. се състоя физическият пуск на 1-ви енергиен блок на АЕЦ „Игналина“.

Предисторията

С постановление на ЦК на КПСС и на Министерския съвет на СССР от 16 септември 1971 г. се взе решение за изграждане на АЕЦ „Игналина“ на територията на Литовска ССР с обща мощност 3000 MW „.

И от началото на 1975 г., по призива на съветското правителство, което обяви строежа за Всесъюзен комсомолски ударен, от цялата огромна Родина, започнаха да се събират висококвалифицираните специалисти по ядрена енергетика и строители, заменяйки старите си уредени жилища, работните си места, приятели и роднини с вагоните и бараките в името на една велика цел – изграждането на най-голямата атомна електроцентрала в света.

Разцветът

Първият блок на атомната електроцентрала е пуснат в експлоатация на 31 декември 1983 г., а вторият – през юли 1986 година.
След пускането на втория блок атомната централа в Игналина стана най-мощната в света.

Падението

Първи блок бе спрян през 2004 година. На 31 декември 2009 г., съгласно ангажиментите, поети от Литва, когато се присъедини към Европейския съюз, и втори енергоблок беше спрян.

Затварянето на АЕЦ „Игналина” разруши живота на ядрените енергетици и строители, лиши ги от работа и обрече мнозина на мизерно съществуване, но не сломи духа на хората.

Източник: https://www.obzor.lt/news/n45589.html

Tags: ,

One Response to Литва – Големи тържества по случай 35 години от пуска на първи блок на Игналинската АЕЦ

  1. Dandab on 07.01.2019 at 9:57

    Така е навсякъде в ЕС, защо да произвеждаме, като могат да ни продават!

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари