ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росгвардия ще поеме охраната на първата в света ПАТЕЦ

06.01.2019

Росгвардия ще вземе под охрана първата в света плаваща атомна топлоелектрическа централа „Академик Ломоносов“ във водите на пристанище Певек в Чукотка през 2019 година.

 

За първи път разказа за това директорът на ведомството Виктор Золотов на заключителната колегия на Росгвардията в края на 2018 година.
Той също така привлече вниманието на членовете на колегиума към увеличения обем задачи за защита на обекти в арктическата зона, а именно на пристаните на съдовете с ядрени енергийни установки в пристанищата на Северния морски път.

За справка

„Академик Ломоносов“ е първата в света плаваща атомна топлоелектроцентрала с мощност – 70 MW.
Изграждането на тази ПАТЕЦ на базата на плаващ енергиен блок с две реакторни установки КЛТ-40С се осъществява в рамките на сключеното през 2012 година споразумение между Росенергоатом и Балтийската корабостроителница.

Както посочва в интервю за RT, специалният представител на президента на Руската федерация по транспорт и околна среда Сергей Иванов, плаващи атомни електроцентрали, наред с другото, ще спомогнат за решаването на въпроса за обезсоляването на водата.
Позовавайки се на мнението на учените, той отбеляза, че „плаващата атомна електроцентрала може лесно да получава прясна вода от солената в океана. За света това е нов ресурс.“

Източник: https://ria.ru/20190103/1549008968.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари