ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом – Започват горещите изпитания на толерантното ядрено гориво за АЕЦ

06.01.2019

Противоаварийното (толерантно) ядрено гориво, създадено от специалистите от „Росатом“ през 2018 г. съществено ще повиши безопасността на АЕЦ.
Това се казва в съобщение на Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Акад. Бочвар“.

 

Толерантното гориво е устойчиво към тежки аварии.

То трябва да запази целостта си по време на комплицирани аварии в АЕЦ и не води до възникване на т.нар. пароциркониева реакция, по време на която се отделя взривоопасен водород (http://atominfo.bg/?p=69085 ).
Внедряването на „безаварийно“ ядрено гориво има ключово значение за въвеждането на системната безопасност и надеждност на ядрената енергетика на качествено ново ниво.

Специалистите от „Росатом“ разработиха експериментални образци на уникалното противоаварийно ядрено гориво за АЕЦ и в близко бъдеще ще го заредят в изследователския реактор МИР в Научно-изследователския институт за атомни реактори.

Подробности на: https://tass.ru/ekonomika/5962738
Още подробности на: https://www.pnp.ru/economics/novoe-rossiyskoe-toplivo-dlya-aes-izlechit-fukusimskiy-sindrom-schitaet-ekspert.html

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари