ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проектът за енергоблок с реактор БРЕСТ-ОД-300 бе одобрен от държавната експертиза на Русия

05.01.2019

Сибирският химически комбинат получи положително заключение от Главното управление за държавна експертиза на Русия по проектните документи за енергоблок с реактор БРЕСТ-ОД-300 в рамките на проекта „Пробив“.

 

Руската корпорация „Росатом“ реализира на площадката на Сибирския химически комбинат проекта „Пробив“ за създаване на ядрени енергийни технологии от ново поколение на базата на затворен ядрен горивен цикъл с използване на реактори на бързи неутрони и решаване на въпросите, свързани с отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци.

Предвижда се първо в рамките на проекта да бъде построен модул за фабрикация/рефабрикация за производство на ядрено гориво от ново поколение, като съоръжението е изградено на 46%.
„Необходимо е да се достигнат такива технико-икономически параметри на затворения ядрен горивен цикъл, които ще осигурят възможност за развитие на ядрената енергетика в големи мащаби и ще позволи да се съхранят лидерските позиции на индустрията в износа на АЕЦ и ядрени технологии“.
Това се казва в поздравление от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и председателя на надзорния съвет на корпорацията Сергей Кириенко към специалистите от предприятията, научните институти и висшите учебни заведения, които работят над проекта.

Подробности на: https://www.rosatom.ru/journalist/news/proektnaya-dokumentatsiya-reaktora-brest-od-300-poluchila-polozhitelnoe-zaklyuchenie-glavgoseksperti/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари