ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ препоръчва – националните стратегии са необходими за регулаторната компетентност

05.01.2019

Създаването на национална стратегия е от съществено значение за устойчивото осигуряване на компетентни и добре обучени служители на регулаторите, които могат ефективно да контролират ядрената безопасност.

 

Това бе отбелязано на срещата на Управителния комитет за изграждане на регулаторен капацитет и управление на знанията на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) през декември 2018 г. във Виена.

В нея участваха представители на регулаторите по ядрена безопасност от 27 държави. Управителният комитет е създаден от МААЕ през 2009 г., за да помага на регулаторите да гарантират, че имат необходимата компетентност за поддържане на високо ниво на ядрена безопасност, според стандартите на организацията.
В момента едва няколко държави имат такива стратегии, но и много са започнали работа по тях.

Хуан Карлос Лентиджо, заместник-генерален директор и ръководител на отдела за ядрена безопасност и сигурност в МААЕ, коментира, че „квалифицираният персонал е гръбнакът на способността на страните да съблюдават своята национална отговорност за ядрената безопасност и сигурност. Изграждането на капацитет е ключът към силна инфраструктура за ядрена безопасност“.

Миналата година МААЕ проведе повече от 70 дейности за изграждане на капацитет в областта на ядрената безопасност за регулатори от над 50 страни, съобщава World Nuclear News.
Почти половината от тях са в страни, които започват развитието на програми за ядрена енергетика. За тях МААЕ е разработила стандартизирани обучителни материали, основани на стандартите за безопасност на МААЕ и практически изследвания.

Източник: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/National-strategies-needed-for-regulatory-competen

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19