ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Възможното излизане на японските компании от ядрените проекти в чужбина е от полза за Русия и Китай

28.12.2018

Възможното излизане на японските конгломерати от експортните атомни проекти във Великобритания и Турция оставя световния пазар за строителство на АЕЦ на руските и китайските държавни компании.

 

 

Според японските медии компанията Mitsubishi Heavy Industries смята да се откаже от проекта за АЕЦ „Синоп“ в Турция заради почти двойното увеличаване на разходите.
На свой ред Hitachi разглежда възможността да изостави изграждането на АЕЦ във Великобритания.

Като се вземе предвид това , че перспективите за износ на ядрени технологии на Япония са силно ограничени, световният пазар на АЕЦ ще заемат руската „Росатом“ и две компании от Китай.
Другите две частни компании, свързани с ядрената енергетика – американската „Westinghouse“ и френската “Framatome” бяха реструктурирани заради загуби и в момента нямат нови чуждестранни поръчки.

Ако Япония остане без атомни проекти в чужбина, ядрената индустрия ще бъде доминирана от Русия и Китай, заяви за „Ройтерс“ консултант от една от японските компании.

В момента Русия и Китай се конкурират за проекти в Латинска Америка, където китайската сделка за строителство на енергоблок в Аржентина изглежда може и да пропадне и тогава договорът ще отиде при Русия.

Много подробности на: https://www.reuters.com/article/us-japan-nuclearpower-russia-focus/japan-inc-exit-from-nuclear-exports-would-leave-field-to-russia-china-idUSKCN1OK148

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари