ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Курчатовският институт отбеляза 72-та годишнина от пускането на първия реактор в Европа Ф-1

27.12.2018

На 25 декември в Курчатовския институт се проведе традиционният тържествен митинг, посветен на 72-та годишнина от пускането на ядрения реактор Ф-1.

 

 

Именно тук, в Курчатовския институт, започна руската (съветската) ядрена наука и технологии, ядрената индустрия и енергийният сектор на страната.
Най-важното събитие в историята на индустрията е стартирането на първия ядрен реактор F-1 в Евразия от Игор Курчатов на 25 декември 1946 година.

Сега в сградата на реактора, проектиран от главния архитект на Академията на науките Алексей Щусев, има музей. Всяка година в деня на пускането тук се събират различни поколения курчатовци: ветерани от ядрената индустрия, млади служители на института, ръководители на Центъра.

На 25 декември 2018 г., пред сградата се проведе традиционен тържествен митинг, издигнат бе флаг със символите на Курчатовския институт.
Александър Благов, директор на Центъра за научни изследвания и развитие на Института Курчатов, поздрави присъстващите с паметната дата.

Днес реакторът F-1 има статут на паметник на науката и технологиите. Музеят представя оригинални доклади и документи от архива на Курчатовския институт, инструменти и научно оборудване от 40-те години, както и снимки, публикации, отразяващи историята на атомния проект.

За справка

Российский научный центр „Курчатовский институт“ е създаден с Указ на президента на Русия през ноември 1991 г. на базата на създадения през 1943 година Институт за атомна енергия на името на И. В. Курчатов (по това време на Лаборатория № 2 на Академията на науките на СССР) и става първият държавен национален научен център на Русия.
Центърът е подчинен пряко на правителството на Русия и не е част от Руската академия на науките и отраслови министерства.

Източник: Курчатовский институт

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари