ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Възобновяемата енергетика чупи рекорди чрез нови вятърни паркове

27.12.2018

В периода от юли до септември делът на възобновяемите източници в енергийния баланс на Обединеното кралство достигна 33,1%. Съобщава The Guardian. Преди година показателят за същия период е 30%.

 

В много отношения този резултат беше осигурен от пускането в експлоатация на нови офшорни вятърни паркове.
Рекордите бяха счупени три пъти: първо – по време на циклона, известен като „Звярът от изток“ (февруари-март), а след това – по време на ноемврийската буря „Диана“ и на 18 декември, когато мощността на вятърните електроцентрали достигна 15 GW.

Очаква се тази тенденция да продължи и през следващата година, когато бъде завършено изграждането на нови крайбрежни вятърни паркове. Проучването на някои от новоизградените централи показва, че те произвеждат повече енергия от очакваното.

Според официалната статистика газът и въглищата отново са загубили позиции: техният дял в националния енергиен баланс е малко над 41,1%.
Според природозащитниците тези резултати отново показват, че правителството трябва да спре да подкрепя ядрената енергетика и фракинга, като се фокусира изцяло върху възобновяемите източници, които са екологични.

„Технологиите за генериране на слънчева и вятърна енергия се развиват стремително, чупейки нови рекорди по отношение на намаляване на разходите и увеличаване на производителността, въпреки контрапродуктивните опити за намеса от страна на правителството“, казва Дъг Пар, директор на политиката за „Грийнпийс“ във Великобритания.

Нисковъглеродните енергийни източници, включително ядрената енергетика, представена от осем атомни електроцентрали, осигуряват 56% от доставките на електроенергия в страната. Границата от 50% е премината преди две години.

Източник: ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари