ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как Прибалтика се отказва от руската електроенергия

27.12.2018

Прекъсването на електрозахранването на Калининградска област от балтийските държави трябва да бъде изпитано през май на следващата година. Как Естония, Литва и Латвия, които някога са били част от единната система за разпределение на електроенергия на СССР, инициираха разкъсването, разказва Baltnews.ee.

 

„През май 2019 г. трябва да се проведат изпитания за работа на Калининград в изолиран режим. Това е необходимо, защото балтийските държави планират да извършат през лятото първата пробна работа в изолиран режим от руската електроенергийна система „, заяви руският заместник-министър на енергетиката Андрей Черезов в интервю за РИА Новости.

Връзката на енергийната система на Калининградска област с Русия се осъществява чрез електрическите мрежи на Беларус, Естония, Латвия и Литва. Енергонезависимостта на региона ще бъде осигурена от четири нови електроцентрали с обща мощност от около 1 GW. Три газови централи – Преголска (с мощност 456 MW), Маяковска и Талаховска (всяка с 156 MW) бяха пуснати в експлоатация през 2018 година. Предвижда се до края на 2019 г. да бъде въведена в експлоатация въглищната ТЕЦ Приморска с мощност от 198 MW.

Това решение е продиктувано от отказа на балтийските страни от енергийната връзка с Русия и изключването от системата BRELL (Беларус, Русия, Естония, Латвия, Литва).
През юни тази година балтийските държави, заедно с Полша и Европейската комисия, подписаха политическо споразумение за синхронизиране на електрическите мрежи на трите балтийски страни с мрежите на континентална Европа. Всички работи се оценяват на 1,5 милиарда евро. Пълен изход от BRELL и синхронизация със системите на континентална Европа се планира да бъде осъществен до 2025 година.

През лятото балтийските страни за първи път ще се опитат да работят изолирано от руската енергийна система. А именно, тест за 12-часово изключване на балтийските електрически мрежи от BRELL е насрочен за юни 2019 година.
Както съобщи компанията Elering, по време на тестването всичките девет електропровода на балтийските страни с Русия и Беларус ще бъдат изключени един по един. По време на теста балтийските държави ще останат свързани с полските и скандинавските мрежи за постоянен ток. По време на тестването електропроводите между Литва и Калининградска област ще бъдат прекъснати и по този начин електрозахранващата мрежа на руския регион през този период ще работи в изолиран режим.

Както обясни политическият анализатор Александър Носович, електрическият кабел NordBalt, който вече свързва електрическата мрежа на Литва, Латвия и Естония с европейската електрическа мрежа, по-специално със Скандинавия, излиза от строя средно веднъж месечно. Според него, ако балтийските държави излязат от BRELL и преминат към европейската мрежа, свързвайки се с електрически кабели като NordBalt, това създава, а не решава проблема.

Източник: https://baltnews.ee/tallinn_news/20181226/1017266211/pribaltika-otkazivaetsya-ot-electrichestva.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари