ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Четвърти блок на Тянванската АЕЦ е въведен в търговска експлоатация – подробности

25.12.2018

Мнозина колеги отъждествяват Тянванската АЕЦ в Китай като изцяло руски проект.
Това беше близо до истината за първия етап (първи и втори енергоблок) на централата.
За втория етап (трети и четвърти блок) само ядрения остров остана изцяло руски.
На третия етап (пети и шести енергоблок) локализацията се запазва, но е възможно част от оборудването на турбинния остров да бъде от друг производител.

Тези факти, почти не тиражирани в СМИ, ме подтикнаха да попитам Вадим Титов – Само ядрения остров на АЕЦ „Белене” ли ще бъде руски?: http://atominfo.bg/?p=65288

 

На 22 декември 2018 г. в 03:17 часа (08:17 ч. По московско време) се извърши ключовото събитие „Започване на търговска експлоатация на енергиен блок № 4 на АЕЦ „Тянван“.
По този начин, етапът на въвеждане в експлоатация на ядрения остров на 4-тия блок на ТАЕЦ приключи успешно.

 

Всички изпитания, предвидени в „Програма за въвеждане в експлоатация на енергоблокове № 3 и № 4 на ТАЕЦ”, са завършени.
Тестовете потвърдиха, че ядреният остров отговаря на спецификациите и изискванията за безопасност, посочени в договора.

Въз основа на извършените изпитаниа в близко бъдеще, руският генерален изпълнител Атомстройекспорт, част от инженерно-техническото отделение на „Росатом“ и корпорацията за ядрена енергетика в Цзянсу (JNPC) ще подпишат предварително споразумение за приемане на ядрения остров. четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван“.

„Това означава, че е започнал двугодишният период на гаранционна експлоатация на централата, след което блокът ще бъде окончателно предаден на китайската страна“, каза Алексей Банник, вицепрезидент по проектите в Китай на Инженеринговия дивизион на „Росатом“.

„Можем уверено да кажем, че строителството на втората фаза на Тянванската АЕЦ е изпълнено изцяло по график и сегашното важно събитие е в потвърждение на това“, продължи той.

Също така бих искал да отбележа, че толкова важен етап като започването на търговска експлоатация през декември 2018 г. на блок № 4 на ТАЕЦ означава, че през 2018 г. съвместната работа на руските и китайските специалисти позволи пускането в експлоатация на два блока на АЕЦ „Тянван“, блокове № 3 и 4 „.
„Много се гордеем с факта, че тази напрегната работа беше извършена в съответствие с договорния график, приет през 2010 година.“

„Особено символично е, че това се случва в деня, когато в Русия се празнува професионалния празник – Деня на енергетика.“

Предаването на АЕЦ „Тянван“ за търговска експлоатация означава, че електроенергията, генерирана от енергоблока, сега се доставя в националната енергийна система на Китай по фиксиран курс, определен от властите.

Подробности на: http://ase-ec.ru/for-journalists/news/2018/dec/inzhiniringovyy-divizion-rosatoma-peredal-v-ekspluatatsiyu-4-energoblok-tyanvanskoy-aes/

Б.Р. Горната информация окончателно затвърждава в мен увереността, че независимо кой/кои ще бъдат инвеститорите в АЕЦ „Белене”, ядреният остров на двата енергоблока ще бъде изцяло по руски проект.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари