ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Днес окончателно спират първи блок на Ленинградската АЕЦ

22.12.2018

Първи енергоблок на АЕЦ „Ленинград“ спира напълно на 22 декември 2018 година след 45 години безопасна експлоатация, каза директорът на Ленинградската АЕЦ Владимир Перегуда.

 

Старият енергоблок е заменен с нов.

„Ние сме напълно готови за спирането“, отбеляза Перегуда. „Най-важното е, че енергийният блок ВВЕР-1200 е пуснат в търговска експлоатация навреме. Това е иновативен енергоблок от 3+ поколение с увеличена мощност от 1200 MW.
Що се отнася до първи блок РБМК-1000 в Росатом беше взето решението за неотложен демонтаж, което означава, че не оставяме проблема на бъдещите поколения, а го решаваме тук и сега.

„Започва последният етап от жизнения цикъл на всяко ядрено съоръжение, подчерта директорът на ЛАЕЦ.
Първо, преминаваме в режим на експлоатация без генериране на електроенергия. В рамките на 5 години ще изваждаме ядреното гориво от реактора, ще се занимаваме с въпроси на дезактивацията. След това ще дойде етапът на непосредственото извеждане“.

Обсъждат се възможностите за използване на площадката на ЛАЕЦ за нови производства, а процесът на работа с облъчения графит е предмет на научни разработки.

„Темата за работата с облъчен графит е много важна за всички атомни електроцентрали в света. Това са огромни възможности за изследователска работа, а Русия вече има известен опит по този въпрос – например в Сибирския химически комбинат. Но за големите канални реактори РБМК-1000 са необходими нови разработки Това е предизвикателство за приложната наука, ние сме готови да сътрудничим със заинтересованите страни ”, каза Перегуда.

Подробности на: https://www.vestifinance.ru/articles/112179

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари