ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна тайно сключи споразумение за доставка на руско ядрено гориво до 2025 година

22.12.2018

Украинските власти, в атмосфера на секретност, сключиха споразумение с компанията «ТВЭЛ», което продължава доставките на руско ядрено гориво за повечето от блоковете на украинските АЕЦ до 2025 година.


То бе подписано след като бе взето решение за прекратяване на Рамковия договор за приятелство на Украйна с Руската федерация, съобщиха украински медии.

Споразумението запазва доминиращата роля на Русия в стратегическия енергиен отрасъл на Украйна, който генерира 55% -60% от електроенергията.

Ръководителят на НАЭК «Энергоатом» Юрий Недашковски увери в писмото си от 17 август министър-председателя Владимир Гройсман, че „сключването на такова допълнително споразумение към съществуващия договор с руската компания може да предизвика негативен резонанс“ и изрази мнението, че е необходимо този въпрос да бъде разгледан на закрито междуведомствен заседание, председателствано от министър-председателя.

Споразумението с руснаците, подписано от «Энергоатомом», установява за «ТВЭЛ» до 2025 година господстващо положение на украинския пазар (8 от 15 реактора).

По този начин руският «ТВЭЛ» има 60% от доставките на гориво за ядрените реактори в Украйна, докато американската Westinghouse, ако има договорни задължения към украинската страна, да предостави гориво в случай на прекратяване на доставките от Руската федерация – 40%.

В рамките на опитите за замяна на източника на доставка на ядрено гориво за атомните електроцентрали на Украйна, държавната компания «Энергоатом» през април 2014 г. подписа споразумение с американско-японската компания Westinghouse, която произвежда гориво в завода си в Швеция.
Ядрените реактори на украинските атомни електроцентрали не са адаптирани за това гориво.

Сега шведското гориво се експлоатира на Запорожската и Южно-Украинската АЕЦ.

Източник: http://rusvesna.su/news/1545326360

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари