ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – Nordic Investment Bank отпуска заем от 65 милиона евро за модернизацията на АЕЦ „Олкилуото”

22.12.2018

Северната инвестиционна банка (Nordic Investment Bank) отпусна 10-годишен заем от 65 милиона евро за модернизацията и подобряването на сигурността на Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“ във Финландия.
Банката, която е собственост на осем държави, обяви, че общата стойност на проекта за модернизация е приблизително 200 млн. евро.

Според нея Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“ са изключително важни за производство на електроенергия във Финландия и гладкото им функциониране е важно за сигурността на доставките.

Операторът на централата съобщи, че инвестицията ще бъде използвана за подобряване на безопасността, надеждността и ефективността на двата реактора с кипяща вода, които са в експлоатация от 1979 г. и 1982 г. съответно.

Първи енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“ е с мощност 880 мегавата, а Втори – с 890 мегавата. Двата енергоблока осигуряват около 16% от общото потребление на електроенергия във Финландия. През септември финландското правителство одобри удължаването на лицензите за експлоатация на двата енергоблока до 2038 година.

Източник: https://www.nucnet.org/all-the-news/2018/12/19/investment-bank-confirms-65-million-loan-for-olkiluoto-modernisation

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари