ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Международен екип разработи мобилна технология за анализ съдържанието на контейнери с РАО

21.12.2018

Международен научен екип разработи система за анализ на съдържанието на мобилните контейнери, предназначени за окончателното погребване на нискоактивни и средноактивни радиоактивни отпадъци.
Френската „Framatome“ и германските компании AiNT GmbH и Fraunhofer INT са автори на разработката, която е създадена с подкрепата на Федералното министерство на образованието и науката на Германия.

 

„Благодарение на технологията QUANTOM, различните видове елементи, съхранявани в контейнерите, се откриват чрез неутронно-активационен анализ и могат да бъдат точно отчетени“, съобщиха от Framatome.

 

 

Въвеждането на мобилната система ще позволи отпадането на много операции по транспортирането на контейнерите между федералните хранилища и лаборатории за анализ на съдържанието им.

В момента във федералните и други хранилища за радиоактивни отпадъци на Германия има над 50 000 контейнера с радиоактивни отпадъци. В бъдеще те ще бъдат транспортирани в централното хранилище Schacht Konrad в Долна Саксония за окончателно погребване.

Източник: http://www.atominfo.ru/newst/a0836.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари