ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Египет преговаря с Русия, Унгария и Чехия за модернизиране на спрения изследователски реактор в Иншас

20.12.2018

Управлението по атомна енергия на Египет (ЕАЕА) води преговори с Русия, Унгария и Чехия за модернизацията на първия изследователски реактор в Иншас, на 60 км от Кайро.
Неговата работата бе преустановена преди изтичането на срока на експлоатацията му.
Генералният секретар на EAEA Атеф Абдел Хамид съобщи, че вече е приключило проучването за увеличаване на мощността на изследователския реактор до 5-10 мегавата.

Предстои египетската страна да избере най-доброто техническо и финансово предложение за модернизацията. Хамид добави, че първоначалните изчисления на Управлението показват, че тя ще струва около 50 млн. долара. Средствата ще бъдат осигурени от ЕАЕА и Международната агенция по атомна енергия.

Египет разполага с още един изследователски реактор с мощност 22 мегавата. Той се използва за производство на радиоизотопи за медицината, селското стопанство и промишлеността.

Подробности на: https://www.dailynewsegypt.com/2018/12/16/egypt-negotiates-with-russia-hungary-czech-republic-over-development-of-first-anshas-reactor/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари