ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Флуорид-йонните акумулатори са 10 пъти по-мощни от литиево-йонните и не се взривяват

19.12.2018

Съвременните литиево-йонни акумулатори се използват навсякъде – от смартфоните до електрическите автомобили.
Евтини и удобни, тези батерии все още имат редица недостатъци.
Най-важното е, разбира се, ограниченият капацитет и въздействието върху околната среда.

Екип изследователи от лабораторията за рективни технологии на НАСА и експертите на Honda заявиха, че са намерили начин да го поправят. Разработиха флуоридна батерия, която може да осигури специфична енергийна плътност десет пъти по-висока от тази на литиево-йонните акумулатори – и също така изисква по-малко ресурси за производство.

Както съобщават самите учени, новият тип батерия като концепция е разработена преди известно време, но с един съществен недостатък: за работата на подобна батерия се изисква температурата на добре загрята фурна (приблизително 160 градуса по Целзий). Но новият модел е в състояние да генерира енергия при стайна температура – и същевременно не е взривява, както нейния аналог.

„За разлика от литиево-йонните батерии, флуоридно-йонните акумулаторни батерии не са толкова опасни в случай на прегряване, а добиването на материалие за изработването им е по-щадящо за околната среда“, обяснява Кристофър Брукс, изследовател в Honda Research Institute и съавтор на статията.

Въпреки това дори самите създатели посочват, че внедряването на пазара на съвременни акумулаторни технологии винаги е свързано с редица трудности, както инженерни, така и бюрократични.
Инженерите се надяват, че новият продукт ще навлезе на пазара в обозримо бъдеще и постепенно ще замени литиево-йонните батерии.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2018/novye-akkumulyatory-v-10-raz-moshchnee-litii-ionnykh-ne-vzryvayutsya?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари