ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Илон Маск изостава – BMW и Porsche са разработили система, която зарежда батериите на електромобила само за 3 минути

18.12.2018

Експлоатацията на електрически автомобили става все по-проста, благодарение както на подобряването на самите автомобили, така и на постепенното развитие на съответната инфраструктура в различните страни.
Един от най-трудните проблеми е бързото зареждане на батериите на електрическите автомобили. Това е необходимо, да не се налага за пълното зареждане да се чака с часове.

 

По-рано Tesla Inc въведе технология, която ви позволява да заредите 80% от батерията само за 15 минути. Това е Tesla Supercharger. Типичната система Tesla зарежда батерията до 80% за около половин час. Това е доста, защото шофьорът трябва да чака десетки минути, с които не винаги разполага.

Но сега има решения от други производители. По-специално, BMW и Porsche са създали бързо зареждане, което почти напълно зарежда батерията на електрическото превозно средство само за 3 минути.

Сега BMW, Daimler AG и Volkswagen AG изграждат мрежа от станции за бързо зареждане по европейските магистрали.

Ултра бързото зареждане на електрически автомобили е разработено от консорциум, който включва не само вече споменатите компании, но и Siemens AG.
Миналата сряда в Бавария, Германия, бе открита нова електростанция за зареждане с електроенергия, която се основава на технологията, разработена от партньорите. Те инсталираха два експериментални терминала с мощност по 450 KW.
Най-интересното е, че зареждането е безплатно за собствениците на електрически автомобили от всички съществуващи модели. Но не завинаги, а само по време на тестването.

Новата станция е съвместима с електрически автомобили от всички марки, единственото условие е те да бъдат оборудвани с 400 или 800-волтова зареждаща система с стандарта CCS Type 2. Самата станция избира режима и работи в напълно автоматичен режим.

За да издържи на процеса на бързо зареждане, Porsche използва специална охладителна система, която поддържа температурата на клетките на батерията. Освен това електрическите кабели също се охлаждат.

Представители на компанията Porsche заявиха, че до 2020 г. общата инвестиция в развитието на различни технологии в областта на електрическите превозни средства ще бъде около 6 милиарда евро. Някои от тези средства ще бъдат използвани за развитието на хибридни машини, а някои – за създаване на новите модели Taycan, както и за развитие на инфраструктурата, необходима за цялата сфера.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2018/kak-tebe-takoe-ilon-mask-bmw-porsche-razrabotali-sistemu-zaryazhayushchuyu-akkumulyatory-e?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари