ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росатом“ създава човекоподобен робот-спасител за работа в условия на висока радиоактивност

17.12.2018

Държавната корпорация“Росатом“ ще поеме по-голямата част от работата по робота „Федор“, за да създаде спасителен робот за работа при радиоактивни аварии, каза за Агенция „РИА Новости“ Виталий Давидов, заместник генерален директор, председател на научно-техническия съвет на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ).

 

Fedor (FEDOR – Final Experimental Demonstration Object Research) е първият руски хуманоиден робот, разработен от ФПИ съвместно с неправителствената организация „Android Technology“ по поръчка на Министерството на извънредните ситуации като спасителен робот.

Демонстрационен образец на „Федор“ бе предаден на държавната корпорация „Роскосмос“, която планира да го изпрати в космоса през 2021 г. на новия кораб „Федерация“.

Според Давидов преди всичко Росатом се интересува от робот, способен да работи на територии, в сгради и помещения с високи нива на радиация, включително и такива, произтичащи от произшествия, причинени от човека.

„Предимството на човекоподобния робот е способността да използва пълната гама от оборудване и инструменти, създадени за хората, както и да гарантира на оператора, който извършва дистанционното управление на робота, ефекта от присъствието и способността за използване на естествените му навици“, добави източникът на агенцията.

Източник: https://ria.ru/20181212/1547851878.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари