ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Аржентина ще намали емисиите на CO2 разширявайки ядрената енергетика – експертно мнение

16.12.2018

Аржентина трябва да извлече полза от опита си в използването на ядрената енергия за мирни цели. Страната развива атомна енергетика от години, но делът й в общия енергиен микс е само 5%, пише www.energia16.com.

 

 

Според Луис Ечавари, бивш генерален директор на Агенцията по ядрена енергия към ОИСР, делът на ядрената енергия в енергобаланса на Аржентина трябва да се увеличава предвид необходимостта от намаляване на парниковите газове.

Ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници са безвъглеродни. В същото време ВЕИ са нестабилни и не отговарят на нуждата от непрекъснато производство на електроенергия, казва експертът.
В същото време Аржентина има АЕЦ, разработва проект за реактор с малка мощност и има добре развита технологична база. Ечавари смята, че Аржентина може да се опре на собствения си опит, както и на сътрудничество със световния лидер в реакторите с вода под налягане – Русия.

Аржентинските реактори използват тежка вода, а пък Русия използва най-разпространената технология в света – на реакторите на лека вода. Затова Аржентина може съществено да повиши своя технологичен и научен потенциал в областта и в бъдеще да реализира съвместни проекти с руската страна, казва енергийният специалист пред изданието.

Много подробности на: https://www.energia16.com/argentina-reduciria-emisiones-de-co2-usando-mas-energia-nuclear/

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари