ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Петкова и френската компания „Фраматом” очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството

13.12.2018

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и старши вицепрезидентът на френската компания „Фраматом“ г-н Фредерик Леливър очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

 

 

Двамата разговаряха днес в Министерството на енергетиката.

Петкова запозна участниците в срещата с решението на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип.
В тази връзка в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа.
Българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота. В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании.

Г-н Леливър подчерта, че от страна на „Фраматом“ е налице готовност за участие в процедурата и очакват нейното започване.
По думите на министър Петкова в момента се подготвят необходимите документи и се очаква процедурата да стартира в началото на 2019-та година.
„Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“, допълни тя.

Източник: https://www.me.government.bg/bg/news/ministar-petkova-i-frenskata-kompaniya-framatom-ochertaha-perspektivi-za-razshiryavane-na-satrudnichest-2679.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари