ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НВАЕЦ – След мащабна модернизация с цел ПСЕ реакторът на 4 блок е отново зареден с ядрено гориво

13.12.2018

В Четвърти енергоблок на Нововоронежската АЕЦ успешно приключи зареждането на ядрено гориво в реактора ВВЕР-440.
Подобна процедура е извършвана 43 пъти от началото на експлоатацията на енергоблока.

 

„Зареждането на ядрено гориво започна на 26 ноември. За това време в активната зона на реактора бяха заредени 349 топлоотделящи сборки и 73 поглътителя. Осигурихме физическата готовност на енергоблока за пускане.
Всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с получаване на разрешение от „Ростехнадзор“, коментира заместник главният инженер по експлоатацията Андрей Меремянин.

В рамките на модернизацията и удължаването на срока на експлоатация на енергоблока бяха извършени повече от 40 дейности.
След приключването им срокът на експлоатация на модернизирания енергоблок ще бъде удължен с още 15 години. Така той ще може да работи общо 60 години.

Извън Русия, по аналогични проекти са построени 29 енергоблока – в България, Армения, Унгария, Германия, Чехия, Словакия, Украйна и Финландия. В Руската федерация те са шест – два в Нововоронежската АЕЦ и четири в Колската АЕЦ.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/12/12/91147

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари