ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министър Петкова представи процедурата за избор на стратегически инвеститор в Народното Събрание

09.12.2018

България иска да построи АЕЦ „Белене” за 9 милиарда евро в продължение на 8 години

 

Както съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на парламентарното заседание в петък, излъчено по телевизионенния „Канал 3”, подобни предложения от потенциални инвеститори ще бъдат най-високо оценени.

Задължителните условия

„На стратегическите инвеститори ще бъдат поставени няколко задължителни условия, по-специално – максимално използване на оборудването, което вече е доставено в България и работа в съответствие с предварително одобрен проект“.

„Стойността на построяването на централата не трябва да надвишава 10 милиарда евро със срок за въвеждане в експлоатация не повече от 10 години.
Изискването за участие на български фирми в строителството също е задължително.“

„Най-високата оценка от комисията ще получи инвеститорът, който се ангажира да изгради централата за 9 милиарда евро и да я въведе в експлоатация за осем години, а също така ще оцеценим дали потенциалният инвеститор е съгласен оператор на проекта да е АЕЦ Козлодуй“, – съобщи Петкова.

Тя изрази надежда, че цялата конкурсна процедура ще бъде завършена през 2019 година.

Конкурсната процедура

По-рано министърът обясни, че самата конкурсна процедура ще се проведе на девет етапа.
Отначало ще бъдат поканени потенциалните инвеститори, включително онези компании, които вече са дали официално предварително писмено съгласие от Китай, Франция и Корея, такава покана ще бъде изпратена до руската компания, която е проектирала централата.

Следващите етапи ще бъдат официално подаване на заявление от страна на кандидатите, подписване на договор за конфиденциалност, предоставяне на пълна информация за проекта, преговори в комисията и одобрение на кандидатите.

Успоредно с това ще се проведе процесът на създаване на дъщерна компания, в която ще бъдат обособени активите и пасивите на АЕЦ „Белене“.

България възнамерява също да покани потребителите на големи количества електроенергия, включително от съседните страни, да станат миноритарни акционери на АЕЦ.

Фундаменталната база

Министърът припомни трите основни изисквания, при изпълнението на които може да бъде продължено строителството на „Белене”, а именно: осигуряване на строителство при пазарни условия, без държавни гаранции и без гаранции за изкупуване на електроенергията, произведена от АЕЦ.

Tags: , , ,

One Response to Министър Петкова представи процедурата за избор на стратегически инвеститор в Народното Събрание

  1. Росен on 09.12.2018 at 20:04

    Много и нарасна цената на тази централа.
    От малко под 4 милиарда евро, направо на 9 милиарда.
    А и срокът за строителство нарасна от 5 на 9 години.
    Е няма такава държава.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари