ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – Завършва втората петилетка от изграждането на трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото” с EPR-1600

07.12.2018

Френско-германският консорциум AREVA-Siemens се справи със следващите технически проблеми – подробности

 

Френско-германският консорциум “ AREVA-Siemens “ изгражда тази атомна електроцентрала от 2005 г. насам. Съгласно договора пускането в експлоатация на енергоблка трябваше да стане през 2009 година.

Текущото забавяне се дължи на факта, че по време на „горещите“ изпитания на енергоблока, започнали през декември 2017 година, се наблюдава рязко нарастване на вибрациите с увеличаване на налягането. В резултат на това тестовете трябваше да бъдат удължени, за да разберат какво е причинило тази ситуация, вместо да приключат през януари само през май. Намерени са дефекти, сега те трябва да бъдат отстранени

Според новоприетия график, зареждането с ядрено гориво трябва да се извърши през юни 2019 г. (съгласно предходния график това трябваше да се случи през януари 2019 г.). Енергийният пуск се планира за октомври 2019 г. (съгласно предходният график е през май 2019 година), редовните доставки в енергийната система трябва да започнат през януари 2020 г. вместо през септември 2019 година.

За справка

Консорциумът AREVA-Siemens получи договор с TVO в резултат на победата през 2003 година в търг, проведен от финландска компания с участието и на тогавашното Министерство на атомната промишленост на Русия.
По това време резултатът от търга на западните медии беше представен като несъмнена победа на западните технологии над съветско-руските (Минатом влезе в търга с проекта за реактор от III поколение).
Сега, когато времето за строителството стана по-удобно да се измерва в петилетки, новини за това, което се случва в АЕЦ „Олкилуто“ в европейската преса, могат да се открият с голяма трудност.

Подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2529831.html

Tags: , , ,

2 Responses to Финландия – Завършва втората петилетка от изграждането на трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото” с EPR-1600

 1. рибенбуквар on 07.12.2018 at 6:17

  Консорциумът Арева-Сименс е гренско-германски, а не финско-германски. И поред част от немците огромните забавяния се дължат и на STYK.

  • Красимир Христов on 07.12.2018 at 20:03

   Благодаря.
   Поправено е.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари