ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Страните-донори оцениха напредъка в изпълнението на проектите за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Игналина“

06.12.2018

По традиция едновременно вървят заседанията на страните-донори за извеждането от експлоатация на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй” и на АЕЦ „Игналина” в Литва.
След като вчера ви запознах подробно с оценката на резултатите в нашата АЕЦ
(http://atominfo.bg/?p=68761) сега ви предлагам оценката за АЕЦ „Игнлина”

На срещата на страните-донори на Международния фонд за извеждане от експлоатация на ИАЕЦ бе представен напредъкът по изпълнението на проектите за извеждане от експлоатация.

 

 

 

По време на Асамблеята бе направена положителна оценка на най-важните постижения в изпълнението на проектите през текущата половин година.

ИАЕЦ успешно продължи да прехвърля отработеното ядрено гориво в контейнери и да транспортира контейнерите до междинното хранилище за съхранение на отработено ядрено гориво (проект Б1). Към 28 ноември в хранилището са поставени 82 контейнера; интензивно продължават и демонтажните дейности.
Обсъден бе и един от най-важните въпроси, свързани с извеждането от експлоатация – подготовката за демонтаж на реакторите.

Европейската комисия и страните-донори оцениха резултатите от изваждането на използваното ядрено гориво от басейните и отбелязаха, че е необходимо да се запазят темповете на работа.
Цикълът от семинари на ИАЕЦ на тема – демонтиране на реактори, на който присъстваха експерти от много страни по света, получи положителна оценка.

Асамблеята на донорите е управляващ орган на Международния фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на АЕЦ „Игналина“.
Донорите са Австрия, Белгия, Великобритания, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Испания, Швеция, Швейцария и Европейската комисия.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-180088?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари