ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В „Росатом“ приключиха ресурсните изпитания на нова модификация ядрено гориво за АЕЦ с ВВЕР-440 в Унгария и Финландия

06.12.2018

На площадката на експериментално-изследователската база на АО ОКБ „Гидропресс“ (част от машиностроителното подразделение на руската корпорация „Росатом“ – Атоменергомаш) приключиха изпитанията на макети на работни касети и топлоотделящи сборки с оптимизирано водно-ураново съотношение за реактори ВВЕР-440.

 

 

 

Новата модификация на ядрено гориво от второ поколение се разработва за унгарската АЕЦ „Пакш“ и финландската АЕЦ „Ловиса“ в рамките на договорите между руската горивна компания ТВЕЛ и чуждестранните възложители.

Изпитанията за издръжливост са един от най-важните етапи при разработката, тъй като показват поведението на конструкционните материали в условия, близки до параметрите на експлоатация в активната зона на реактора.
По време на проведените изследвания се изучаваше поведението на макетите на касетите в топлоносителя в рамките на 1500 часа при условия, които са максимално близки до реакторните по отношение на консумация, температура и налягане.

Резултатите от изследванията бяха представени на финландския и унгарския възложител в рамките на посещението на представители на Fortum Power and Heat (Финландия),  на унгарската АЕЦ „Пакш“ и на надзорния орган на Унгария. Отбелязано беше, че избраните технически решения (в това число и за имитация в макетите на състояние, характерно за отработеното ядрено гориво) ще позволи да се провери и потвърди работоспособността на разработената конструкция на всички етапи от експлоатацията на ядреното гориво.

Новата модификация на ядрено гориво от второ поколение за ВВЕР-440 ще позволи да се увеличи обемът на топлоносителя в активната зона на реактора и да се оптимизира водно-урановото съотношение, което ще се отрази благоприятно върху техническите и икономическите характеристики при експлоатацията на енергоблока.

„В основата на новото гориво за АЕЦ в Унгария и Финландия е единно техническо решение, което ще позволи на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, да създава изключителен краен продукт за конкретен горивен цикъл и според индивидуалните изисквания на възложителя. Приложените технически решения ще позволят икономически ефект при експлоатацията на АЕЦ за сметка на намаляване на количеството на горивните касети или намаляване на нивото на обогатяване на урана“, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

Справка:

АО „ТВЕЛ“ сключи договор за инженерингови услуги с MVM Paks Ltd. (Унгария) и допълнително споразумение към горивния договор с финландската Fortum Power and Heat Oy, която управлява АЕЦ „Ловиса“, съответно в края на 2017 г. и началото на 2018 г. След приключване на пълния цикъл от тестове, започване на серийното производство и лицензиране на ядреното гориво в Унгария и Финландия, през 2021-2022 г. се очакват първите доставки от новата модификация горивни касети.

Подробности на: https://www.rosatom.ru/journalist/news/v-rosatome-zaversheny-resursnye-ispytaniya-novoy-modifikatsii-yadernogo-topliva-dlya-aes-v-vengrii-i/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари