ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ПАТЕЦ „Академик Ломоносов” – физическият пуск и на двата реактора завърши успешно

29.11.2018

Пускането на двата ядрени реактора на първия руски плаващ ядрен енергоблок „Академик Ломоносов“ бе успешно, според материалите за посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Балтийската корабостроителница в Санкт Петербург.

 

 

 

„В Мурманск, в базата на ФГУП „Атомфлот“, специалистите от Балтийския завод провеждат последния етап на изграждането на първия плаващ ядрен блок „Академик Ломоносов”. Успешно завършиха физическите пускания на ядрените реактори“, се казва в материалите.

Подробности за физпуска

На 2 ноември тази година се проведе физическо стартиране на реакторната установка на десния борт на плаващия енергоблок (ПЕБ) „Академик Ломоносов“.

Фическият пуск на реактора е началото на комплексните изпитания на енергийния блок, които са необходими преди извеждането на реакторната установка на проектна си мощност.

Всички работи се извършват в Мурманск, на площадката на предприятието на „Росатом“ – ФСЕС „Атомфлот“ с участието на специалисти от Балтийския завод.

Предназнаение на ПАТЕЦ

ПАТЕЦ е предназначена да замени излизащите от експлоатация блокове на АЕЦ „Билибино“, която се намира в автономна област Чукотка и в момента произвежда 80% от електроенергията в изолираната Чуан-Билибинска електроенергийна система.
Първи блок на АЕЦ „Билибино” е планирано да бъде спрян окончателно през 2019 година. Цялата централа се очаква да бъде спряна през 2021 година.

Проектът на ПЕБ „Академик Ломоносов“ се основава на технологията на корабните (ледоразбивачни) реактори.
На ПЕБ са монтирани два парогенераторни блока с реактори тип KLT-40C с мощност по 35 MW всеки.

Особености на проекта

Това е пилотният проект на серията от мобилни транспортируеми енергийни блокове с малка мощност, предложени за електрозахранване на големи промишлени предприятия, пристанищни градове, нефтени и газови производствени и рафиниращи комплекси на шелфа на моретата.
Те са създадени на базата на серийна енергийна установка за атомни ледоразбивачи, проверени по време на тяхната продължителна експлоатация в Арктика.

ПАТЕЦ е проектирана с голяма запас от здравина, което прави ядрените реактори неуязвими за цунами и други природни бедствия. Освен това ядрените процеси на корабите отговарят на всички изисквания на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и не застрашават околната среда.

Източник: https://ria.ru/atomtec/20181128/1533672174.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари