ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Куданкулам” – първата атомна централа по руски проект в Индия

05.10.2011

В най-южната част на Индия по руски проект се строи АЕЦ “Куданкулам” с участието на руски специалисти. Основната част от работите се изпълняват от индийски работници и специалисти, а на руската страна са поверени функциите за управление и контрол (шеф-монтаж и шеф-наладка). 

Скулптурата на бялата жена с разтворени ръце-крила символизира отношението на индийците към централата.

Индийците имат особен поглед към живота. В частност, там достатъчно спокойно се отнасят към живота и смъртта. Като следствие – културата на безопасността, взаимния контрол и отношението към най-елементарните изисквания на техниката на безопасността се намират на много ниско ниво.

Когато започва строителството на централата веднага излиза този проблем, но индийците са се справили чудесно (сега на строежа сериозните травми са голяма рядкост). Била е въведена постоянна процедура, където всеки преди излизане на работа се заклева да спазва техниката на безопасността и да помага на колегите си.

 

Около централата е просто море от ветро-генератори. Те там са стотици, оформени на групи.

Но преди няколко години КПД рязко е спаднал. Причината е, че след опустошителното цунами в района, вследствие на размесването на водите в акваторията на АЕЦ се е изменила температурата с 2 градуса. Като следствие  са се изменили розата на ветровете и силата на вятъра.

Работниците твърдят, че вследствие на инфразвуците от ветропарка са прогонени птиците и другите животни, а са се размножили огромно количество отровни насекоми и змии.

Част от перките са собственост на компанията, която ще експлоатира АЕЦ. Това и дава основание да твърди за себе си, че е компания на енергетиката на бъдещето. АЕЦ ще носи базовия товар, а ветро-генераторите ще позволят да се изглаждат пиковите нараствания на консумацията.

По данни на МААЕ в Индия през 1010 година инсталираните ядрени мощности в АЕЦ са били 4 189MW, aделът им в общото производство на електроенергия е бил едва 2,85% (Nuclear Power Reactors in the World, IAEA, Vienna, 2011, IAEA-RDS-2/31).

В същото време Индия влиза в десятката на страните лидери в областта на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Инсталираните мощности от ВЕИ през 2010 година са били 16 500MW, като делът на вятърните генератори е 13 065MW, но от общото производство на електроенергия в страната това е само 3%. Според данните на GWECежегодния ръст на инсталираните мощности е 16%, а инвестициите са над 2 милиарда долара.

Централата черпи вода направо от Индийския океан, на брега на който се намира. Водо-вземащото съоръжение изпълнява и функцията на вълнорез, като защитава централата от сюрпризите, които може да донесе океана.Защитата вече един път преди няколко години доказа своята ефективност, като по време на едно разрушително цунами на строежа на централата даже не е била прекратена работата – толкова всичко е било спокойно.

На завършващия етап при изграждането на ядрения остров над реактора ВВЕР-1000 се монтира защитната оболочка, способна да устои на външни заплахи.

Централата ще е референтна за проекта АЕЦ “Белене”. Тук са внедрени всички нови разработки, предвидени за българската АЕЦ, като системата за пасивно отвеждане на топлината (СПОТ), уловителя на стопилката (ловушка рассплава). Пълното и наименование е – устройство локализации разсплава (УЛР). и други.

 

Между другото, в Индия действително има дефицит на електроенергия. Например даже в Делхи приличните ресторанти и хотели са осигурени с дизел-генератори за най-неотложните нужди. По правило те не захранват климатиците.

 

Централата се строи в изпълнение на Междудържавното споразумение от 20.11.1988 година, подписано от Раджив Ганди и Михаил Горбачов.

и допълнението към него подписано на 21 юни 1998 година от министъра на Руската Федерация по атомна енергия Евгений Адамов и председателя на Индийската комисия по ядрена енергия Р.Чидамбарам.

Като част от реализацията на проекта през 2004 година в непосредствена близост до централата (1500 метра) е построен неолям морски порт, с цел – да се осугурят доставките и изключат рисковете от повреда при транспорта на пристигащате комплектуващи изделия и ядреното гориво.                                                                                                                                                                                                                        

Във връзка с внедряването на някой съвсем нови технически решения, а също така с факта, че индийците настояват сами да извършват СМР въпреки отсъствието на опит при строителството на АЕЦ с леководни реактори, реализацията на проекта върви със закъснение.

Следват няколко снимки от ключовите моменти на строителствотои монтажа на оборудването на първи енергоблок. 


 

 

 


 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19