ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ: реакторът в Северна Корея е активен

26.11.2018

Реакторът може да се иползва за наработване на оръжеен плутонии.

 

 

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкиа Амано заяви, че лекият ядрен реактор в изследователския център Youngbön в КНДР остава активен въпреки изявленията на севернокорейските власти.

Освен това, МААЕ е фиксирала дейности за производство на резервни части за реактора и тяхното доставяне в Yongbyon. Това се съобщава от южнокорейската информационна агенция Yonhap.
Освен това агенцията е открила подозрителна дейност в района на река Kuren, която може да показва промени в охладителната система на реактора: водата от реката се използва за отстраняване на излишната топлина от активната зона на реактора.

Невъзможно е обаче да се направят еднозначни заключения за това, което се случва в Йонбьон, без да се извършва проверка на място. В това отношение Юкиа Амано отново призова властите в КНДР да издадат разрешение на международните експерти да посетят ядрените съоръжения.

Подробности на: https://regnum.ru/news/polit/2525450.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари