ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ – ОЯГ от националната лаборатория в Айдахо доизгаря в изследователски реактори

24.11.2018

Партида от облъчени горивни елементи, които се съхраняват на площадката на Националната лаборатория в Айдахо, САЩ, бе изпратена в Университета на Тексас, където те ще бъдат използвани като гориво за изследователски реактор.

 

 

Това е третата и последна за годината доставка, след като по-рано две подобни пратки бяха изпратени за нуждите на изследователските реактори TRIGA (Training, Research, Isotopes, General Atomics) в Тексаския университет и в научната агенция „Геологично проучване“ в Денвър.

В университетския реактор в Тексас годишно се изследват 1000-2000 образци и се изпращат около 24 партиди изотопи за други организации. Геолозите използват своя реактор за определяне на химическия състав на образци от скали, минерали, проби от животни.

И двата научни центъра заявиха по-рано, че имат нужда от доставки на допълнителни партиди гориво за експлоатация на реакторите им.
В отговор на това компанията Fluor Idaho направи анализ на облъчените горивни елементи, които се съхраняват в Националната лаборатория в Айдахо и подбра пригодните за повторно използване.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Inventory-fuel-keeps-US-research-reactors-online

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19