ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС се нуждае от ядрена енергия, за да постигне целта си за въглеродните емисии, заключава докладът на Foratom

24.11.2018

Ядрената енергетика трябва да продължи да има дял от поне една четвърт от енергийния микс на ЕС, ако регионът иска да постигне целите по намаляване на въглеродните емисии до 2050 година.
Това се казва в доклад на Foratom.

Очаква се в стратегията си за дългосрочно намаляване на емисиите от парникови газове Европейската комисия да постави цел за декарбонизиране на енергетиката в Съюза с до 95% до 2050 г.
Стратегията ще бъде представена на 28 ноември.

 

Проучването „Пътища до 2050 г.: Ролята на атомната енергия в нисковъглеродна Европа“анализира потенциалния принос на производството на атомна енергия към нисковъглеродната европейска икономика.
Той се базирана три сценария за атомни мощности: ниски (36 GWe), средни (103 GWe) и високи(150 GWe).
Всеки от сценариите гарантира намаляване на дела на високовъглеродната енергетика до 95% през 2050 г. спрямо нивата от 1990 г.

Прогнозира се, че търсенето на електроенергия в ЕС ще нарасне до 4100 TWh от сегашните 3100 TWh.

Ив Десбизайе, генерален директор на „Форатом“ заяви: „Атомната енергия е нисковъглеродна технология, която днес е достъпна. Вместо да се фокусираме върху технологии, които още не са доказани – технически и финансово, ЕС трябва да промотира тези, които вече осигуряват нисковъглеродната електроенергия, от която Европа се нуждае. Само по този начин ЕС има шанс за постигне целите си по декарбонизация до 2050 г.“

128-те и енергоблока с обща мощност от 119 GW, които работят в 14 от 28-те страни членки на ЕС понастоящем осигуряват над една четвърт от електроенергията, произвеждана в целия Европейски съюз. Ядрената енергия има дял от 53% от безвъглеродната електроенергия в ЕС.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/EU-needs-nuclear-to-meet-emissions-target,-report

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари