ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На БелАЕЦ започна монтирането на вътрешнокорпусните устройства на реактора

21.11.2018

„Контролното събиране (сборка) на реактора е регламентирана операция в процеса на изграждане на всяко ядрено съоръжение. Целта на тази операция е да се потвърди съответствието на оборудването на реакторната инсталация с проектните характеристики.
Като цяло, до момента на зареждане на горивото, реакторът се сглобява три пъти и това дава възможност да се осигури безопасна работа на реакторната инсталация по време на експлоатацията „, заяви вицепрезидентът – директор на белоруския проект за изграждане на АЕЦ Виталий Полянин.

 

 

Първият контролен монтаж беше извършен в завода-производител, вторият е в ход сега. След това ще бъде направена ревизия на оборудването и реакторът ще бъде събран за трети път.

В близко бъдеще в реактора ще бъде монтирана вътрешнокорпусната шахта, „выгородка” и блокът от защитни тръби, след което ще бъде проверено съответствието на хлабините в оборудването с проектните стойности. След това в реактора ще бъдат заредени 163-те имитатора на топлоотделящите сборки (горивни касети).

За справка

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЭР-1200 и сумарна мощност 2400 MW се изгражда по руски проект в Островец (Беларус). За първата атомна електроцентрала в Беларус бе избран руският проект от поколение 3+, който напълно съответства на международните стандарти и препоръките за безопасност на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ).

Източник: http://news.21.by/other-news/2018/11/20/1659741.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари