ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse достави в Украйна хилядната горивна касета за реакторите тип ВВЭР-1000

21.11.2018

Westinghouse достави в Украйна хилядната касета за реакторите тип ВВЭР-1000, която ще бъде поставена в Южно-украинската АЕЦ като част от партидата за презареждане с горивото TVS-WR, съобщиха от пресслужбата на „НАЭК „Энергоатом“.

„Сега горивото на Уестингхаус се използва в шест енергоблока на украинските АЕЦ, а след 2021 година ще бъде заредено в седмия от 13-те украински енергоблока с реактори ВВЕР-1000 реактори ВВЭР-1000 .

Южно-украинската и Запорожската АЕЦ „Запорижха“ ще се присъедини и Ровненската АЕЦ.
Освен това се планира да се развие производството на компоненти (глави и опашки) за горивните касети на Westinghouse в мощностите на нашия ОП „Атомэнергомаш“, казва първият вицепрезидент и технически директор на НАЭК Александр Шавлаков – цитиран в съобщението.

Според него обещаваща област на сътрудничество за компаниите ще бъде диверсификацията на източниците на свежо ядрено гориво за реакторите ВВЭР-440, по-специално вече са проведени консултации по този въпрос с ръководството на Slovenske Elektrarne.

За справка

Както бе съобщено, с цел диверсифициране на източниците на доставка на ядрено гориво за украинската АЕЦ „Енергоатом“ съвместно с Уестингхаус през 2000 г. започна изпълнението на проект за квалифициране на ядрено гориво на това дружество.

През март 2008 г. „Энергоатом“ сключи търговски договор с Westinghouse Electric Sweden (Швеция) за доставка на свежо ядрено гориво за три до шест енергийни блока на украински АЕЦ с реактори тип ВВЭР-1000 в периода 2011-2015 година.
През 2014 г. страните се договориха да разширят и продължат контракта си до 2020 година. През януари 2018 г. договорът бе удължен до 2025 година.
Споразумението предвижда доставката на ядрено гориво за осигуряване на седем от 15-те украински ядрени енергоблока.

Украйна в периода януари-септември 2018 г. закупи ядрено гориво (ЯГ) за общо $ 364.8 млн. Делът на покупките на ядрено гориво от Украйна за деветте месеца от ТВЕЛ (РФ) в паричен еквивалент възлиза на 66.7%, а от Westinghouse (Швеция) – 33,3%.

„Энергоатом“ – оператор на четирите действащи АЕЦ в Украйна, разполага с 15 енергийни блока, оборудвани с водно-водни реактори с обща инсталирана електрическа мощност от 13,835 GW.

Източник: https://interfax.com.ua/news/economic/546380.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари