ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайските физици са публикували подробни данни за устройството на новия суперколлайдер

20.11.2018

Група от учени, работещи по проекта CEPC (Circular Electron Positron Collider), публикува официално доклад за техническите подробности за дизайна и планираните експерименти – физиците обобщиха подготвителната теоретична фаза, която продължи около шест години.

 

 

Учените скоро ще започнат практическа работа – ще разработят прототипи на ключови компоненти от експерименталната установка и ще подготвят инфраструктурата.
Това обяви на специална церемония, в рамките на семинара CEPC 2018, председателят на Управителния комитет на CEPC Уан Йифан (Wang Yifang)..

Докладът, публикуван днес, се състои от две части.
Първата част описва подробно устройството на комплекта за ускоряване – линеен „подготвителен“ ускорител, система за прекъсване на лъча, самата ускорителна секция, система за охлаждане и управление на магнитите и т.н. Освен това в нея се разглежда възможността за изграждане в тунелите на CEPC на протон-протонен ускорител (Proton-Proton SppC), който ще продължи да събира статистически данни след завършването на основната програма.
Втората част на доклада обсъжда техниката за откриване и експериментите, които са планирани за коллайдера. Учените смятат, че в продължение на десет години в CEPC ще се раждат над един милион бозони Хигс, сто милиона W- бозони и трилион Z-бозони. В допълнение, в резултат на разпадането на тези частици се формират милиарди тау лептони, b и c кварки.

Още много подробности на:http://www.visiontimes.com/2015/11/03/is-china-building-a-circular-electron-positron-collider-such-a-good-idea.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари