ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Алессандро Алемберти: Възможно е първият действащ енергиен реактор в ЕС от IV поколение да се появи в Румъния

17.11.2018

В Обнинск на базата на АО „ГНЦ РФ – ФЭИ“ от 8-ми до 10-ти октомври се проведе V международна научно-техническа конференция „Тежките течно метални топлоносители в ядрените технологии (ТЖМТ-2018)”.
С кореспондента на AtomInfo.Bg беседва ръководителят на реакторния департамент на компанията „Ansaldo Nucleare“ (Италия) Алессандро Алемберти.

 

 

AtomInfo.Bg: Бих желал да ви задам някои въпроси относно проекта ви в Румъния. Каква е ситуацията в момента? Къде срещате трудности при осъществяването му и как намирате разрешение на проблемите, свързани с него?
Питам ви конкретно за този проект, защото вашата презентация на конференцията (ТМЖТ) беше много добра и не са необходими допълнителни въпроси към нея. Във връзка с това, остава да разкажете конкретно за Румъния.
А. Алемберти: Проектът ALFRED е един изключително голям и важен за Румъния проект. По тази причина ние търсим подкрепа от румънското правителство за неговото осъществяване.
Това, което се опитваме да направим сега, а да го доведем до статут на основен за Румъния проект в областта на ядрената енергетика, както и на основен инфраструктурен проект за целия Европейски съюз.
Държа да подчертая, че това не е европейски проект, а изцяло румънски, но ще се търси подкрепа от ЕС. Направлението, в което се очаква помощ от ЕС е в областта на неговите структурни фондове.

AtomInfo.Bg: Да, разбирам, но това е един изключително скъп проект. Заинтересована ли е Румъния да плати тази цена самостоятелно или без европейска финансова подкрепа проектът ще бъде отложен или прекратен?
А. Алемберти: Проектът трябва да бъде финансиран чрез механизмите на структурните фондове. Това ще стане, като Румъния получи финансиране в нейните структурни фондове, което ще даде възможност строителството да бъде реализирано.
В момента се развиват допълнителни проекти, съпътстващи основния, които изискват малко средства и се финансират изцяло от румънското правителство. Тези малки проекти ще бъдат завършени през декември и тогава румънското правителство ще излезе с предложение за структуриране на основния проект.

AtomInfo.Bg: Колко хора се очаква да са ангажирани в изграждането на реактора на място в Румъния? Хора заети в строителството, в изграждането на реакторната инсталация… Питам за основния проект ALFRED.
А. Алемберти: Количеството на хората ще е много голямо. Ще са необходими 1000 или 2000 човека. Възможно и повече. ALFRED е нова технология, независимо че е по-малък.

AtomInfo.Bg: И относно техническите характеристики. Каква ще е мощността, колко електроенергия се планира да произвежда?
А. Алемберти: ALFRED е с 300 мегавата топлинна мощност, което ще означава 125 мегавата електрическа.
На настоящия етап, съгласно текущия проект, очакваме свързване с електрическата мрежа. Това е важно, за да се покаже, че реактор с оловен топлоносител може да произвежда електрическа енергия.

AtomInfo.Bg: Какво можете да кажете за безопасността? Този реактор е поколение III, III+ или IV?
А. Алемберти: Този реактор е поколение IV, без никакви уговорки. Възможно е дори да го нарека IV+ и безопасността е едно от преимуществата на реакторите с оловен топлоносител. С такъв топлоносител е изключително лесно да се организират пасивни системи за безопасност.
Всички системи за осигуряване на отнемането на остатъчното топлооделяне при проекта ALFRED са пасивни. Ние вече сме изпълнили един предварителен проект, в който сме верифицирали тези системи за безопасност и тяхната работа в пасивен режим.

AtomInfo.Bg: И още един въпрос за пътя на квалифициране и лицензиране на проекта. Ще кандидатствате за това пред румънските власти или има някакъв друг път?
А. Алемберти: Ние вече сме започнали процеса на лицензиране, като за момента това е на ниво неформални контакти с румънския ядрен регулатор. Той изразява пълна готовност за сътрудничество.
Аз мисля, че нашата стратегия за сертифициране стъпка по стъпка на температурните и мощностни режими ще даде много на ргулатора, за да приеме проекта. Ние провеждаме сертифициране на една стъпка. След като успешно сме я завършили, преминаваме към следващата.

AtomInfo.Bg: Какво имате предвид като казвате „стъпки“?
А. Алемберти: Крайната цел е ALFRED да бъде сертифициран за работа на 300 мегавата топлинна мощност, но първата стъпка е лицензиране за работа на 100 мегавата топлинни. Това е един от показателите.
Другият показател, който ще се променя стъпално са температурните режими. Първоначално ще се започне работа на много ниска температура. При този режим ще бъдат изследвани характеристиките на горивото и на използваните материали в реакторната инсталация. След доказване на качествата ще се преминава на по-високи режими.

AtomInfo.Bg: Защо направо се насочихте към тази мощност, която е относително висока. Защо не започнахте с проект с мощност 10 мегавата или нещо в този род, каквито намерения имат много други страни?
А. Алемберти: Съществуваше и такъв вариант, но когато стартирахме проекта ALFRED, ние си зададохме въпроса, каква е минималната мощност, която да е ефективна за работа в електрическата мрежа? Отговорът бе, че това са 100 мегавата електрическа мощност.
По-ниската мощност също е подходяща за демонстрационен проект, но ние очакваме друго от ALFRED. Ние не искаме да демонстрираме само технологията, а да покажем едно работещо съоръжение.
Малките реактори не са подходящи като идея за голям реактор, те имат своите собствени проблеми и т.н. Ние искаме да използваме ALFRED не само за валидиране на технологията по принцип, а да имаме готов проект, който е годен за комерсиална експлоатация. Интересът към този проект постоянно нараства.

AtomInfo.Bg: Колко реактора от типа на ALFRED очаквате да бъдат построени на територията на Европейския съюз?
А. Алемберти: Идеята е да има възможност за закупуване на 240 реакторни установки.

AtomInfo.Bg: И колко ще струва една от тях?
А. Алемберти: Ние се стараем да постигнем не само високо ниво на безопасност, но и конкурентни икономически характеристики. Мегават инсталирана мощност от този тип реактори ще е сравним като цена с мегават от реактор с вода под налягане.

AtomInfo.Bg: В България има много класни специалисти, които могат да са полезни при строителството и експлоатацията на това съоръжение.
Как считате, ще има ли възможност български ядрени специалисти да бъдат включени в проекта?
А. Алемберти: Да, еднозначно да. Ние вече сме създали контакти с някои български организации, както и с румънски, като се стремим да организираме клъстер от организации, които да осигуряват поддръжката на проекта.

AtomInfo.Bg: Вероятно това е моят последен въпрос. Първата стъпка при лицензирането на едно ядрено съоръжение е избор на площадка.

: Точно така. Необходимо е да бъде избрана площадка, да се проведе допитване до общественото мнение за приемливост на цялата инсталация и всичко в този ред.
Мястото е избрано още през 2011 година. То се намира близо до Питещ. Това е на неголямо разстояние от изследователския ядрен център на Румъния. Също така този град е в област с развита индустрия и технологии.

Благодаря много от името на читателите на AtomInfo.bg.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари