ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Озоновият слой на Земята се стабилизира благодарение на съвместните действия на страните

13.11.2018

Озонът като химичен елемент е много опасен за човешкия организъм. Въпреки това, като се намира на височина от 20 километра, той защитава нашата планета от ултравиолетовите лъчи, които могат да причинят рак на кожата при хората и да са предпоставка за глобалното затопляне.

 

За да се предотврати унищожаването на озоновия слой под въздействието на химическите вещества, през 1985 година страните подписаха Монреалския протокол, забранявайки производството на опасни химикали.
гспоразумение човечеството постигна невероятни резултати – озоновия слой наистина започна да се възстановява.

Според генералния секретар на ООН Кофи Анан, Монреалският протокол по право представлява едно от най-успешните международни споразумения в историята.

Смята се, че от 2000 година насам количеството озон в стратосферата се е увеличило с 3%. След оценката на състоянието на слоя през 2014 г. беше забелязано, че концентрацията на хлорни и бромни молекули, които са основните разрушители на озоновия слой, също е намаляла.

Смята се, че при такава скорост на изцеление озоният слой, покриващ Северното полукълбо, ще се върне в приемливо състояние до 30-те години. Обаче страсосферната защита на Южния полюс ще може да се възстанови чак към 2060 година.

Трябва да се отбележи, че подобни положителни прогнози не са причина за отпускане. Озоновият слой може да бъде унищожен и от действието на други вещества, които все още не са включени в Монреалския протокол.
В това отношение той често се изменя – например през 2016 година 150 държави се споразумяха да ограничат емисиите на хидро флуоровъглеводороди. Те са били използвани в хладилници и климатици вместо забранените хлорофлуоровъглеводороди, въпреки че те могат да се натрупват в атмосферата в продължение на стотици години подред.

Също така, не трябва да се забравя, че озоновата дупка има тенденция да се разширява повече в зависимост от сезона. Например през ноември 2015 г. зоната на разрушение над Антарктида достигна 26 милиона квадратни метра.

Източник: https://hi-news.ru/space/sovmestnye-dejstviya-stran-pomogli-ukrepit-ozonovyj-sloj-zemli.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание