ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ОАЕ – На изграждащата се АЕЦ Barakah има проблеми с бетона

11.11.2018

В средата на октомври 2018 г. южнокорейският уебсайт hani.co.kr публикува статия, в която се говори за идентифицираните проблеми с бетонa на блоковете на строящата се АЕЦ „Barakah„.

 

В публикацията се посочва по-специално, че президентът на KEPCO Ким Джон-кап (Kim Jong-kap) призна факта, че има конкретни проблеми по време на изслушвания в парламента на страната.

В отговор на въпроса на един от депутатите Ким Джон-кап, цитиран в публикацията, се казва: „(Строителството) бе спряно на блокове в ОАЕ поради откриването на пукнатини“.

Освен това, президентът на KEPCO, отговарящ на въпроса за причините за ниския коефициент на използване на инсталираните мощности (КИИМ) на редица южнокорейски блокове през последните няколко години, заяви, че ремонтните работи за премахване на пукнатини (в бетона) и други недостатъци ще продължат „една или две години“.

По този начин, според публикацията, той признава, че подобни проблеми като с емирствата са наблюдавани и в атомните електроцентрали в Южна Корея.

Ким Джон-кап обясни тези проблеми с „лошото строителство в миналото“.
Въпреки че това не обяснява появата на пукнатини в бетона в новата АЕЦ “ Barakah“.

Изданието проведе собствено разследване и сега твърди, че пукнатините в бетона са идентифицирани за първи път на площадката „Barakah“ през август 2017 г. – те са открити в бетона на контейнмънта на блок № 3.

В хода на последващите проверки, пише вестникът, пукнатини се разкриват на всичките останали три блока. Наложило се е извършване на ремонтни работи.

Изданието също така представи предположението за възможните икономически последици за КЕПКО за престояването на блоковете на АЕЦ „Барака, ако се окаже, че престоят е свързан с пукнатините.
Според публикацията в генералния договор е предвидена глоба от 600 хиляди долара за всеки ден от закъснението с пускането.

Информацията, публикувана от уеб сайта, впоследствие частично бе потвърдена от регулаторния орган (FANR) на ОАЕ. Регулаторите потвърдиха, че са получавали уведомления за проблеми по строителната част на блок № 3, а по-късно и по-дребни проблеми в блок № 2.

Според регулаторите, те следят за това, че собствениците на централата, компанията ENEC, да успеят да премахнат откритите проблеми.

Както знаете, физическият пуск на първи блок на АЕЦ „Barakah“ бе насрочен за май 2017 година, но внезапно беше отложен за неопределен период от време.
Като причината е посочена проверката по регулаторната линия „изграждане и експлоатационна готовност“ на блока за получаване на лицензия за експлоатация.

Източник: http://atominfo.ru/newst/a0527.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари