ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Експлоатацията на АЕЦ „Бушер” спести на Иран 2,5 милиарда долара

09.11.2018

За седем години експлоатация на АЕЦ „Бушер“ Иран е успял да спести (спечели б.р.) 2,5 милиарда долара от добив на въглеводородни енергийни ресурси. Това се казва в отчета, публикуван от Организацията по атомна енергия на Иран.

От 2011 г. Първи енергоблок на АЕЦ „Бушер“ е подал в енергийната система на страната 28,7 милиарда киловатчаса електроенергия.
Това е равно на използването на 50,5 милиона барела нефт или 7,676 милиарда кубически метра природен газ. Дори ако за изходна цена на барел нефт се приеме 50 долара, то икономията е 2,5 милиарда долара.

Работата на АЕЦ е позволила да се предотврати изхвърлянето в атмосферата на 29 милиона тона парникови газове.

Първи енергоблок на иранската АЕЦ бе достроен от Русия, след като през 1974 г. германският концерн Siemens отказа да дострои обекта заради въведените санкции срещу Иран. През есента на 2014 г. Русия и Иран подписаха договор за строителството на Втори и Трети енергоблок на АЕЦ „Бушер“ по руски проект с ВВЕР-1000.

Източник: http://www.energy-experts.ru/news24773.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари