ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Текущо състояние на ядрената енергетика на Япония – Рестартирани са девет енергоблока, а още шест са на ред

08.11.2018

Държавният орган за ядрен надзор на Япония NRA публикува актуални данни за готовността на ядрените енергоблокове да бъдат върнати в експлоатация.

След бедствието в АЕЦ „Фукушима-1″ японското правителство спря всички АЕЦ от експлоатация, за да извърши допълнителни проверки за безопасност. От 2011 г. се извършват проверки както от NRA , така и от МААЕ и други международни организации.

Оттогава е възстановената търговска експлоатация на девет атомни енергоблока, а други шест са получили предварително одобрение от NRA и се готвят да се рестартират в близко бъдеще.
Някои от тях трябва да изпълнят предписаните от NRA дейности, други от тях трябва да получат съгласието на местните власти.
Още десет блока се разглеждат от NRA – проверките са приключени, договорен е работен план за отстраняване на установените недостатъци.

По този начин броят на японските ядрени мощности, върнати в експлоатация или кандидатстващи за това, е 25.
Същевременно според базата данни PRIS, поддържана от МААЕ, 42 японски енергоблока имат статут на активни. Базата данни обаче все още не е взела под внимание решенията на собствениците на осем блока за тяхното окончателно спиране – тези решения бяха взети наскоро.
Имайки предвид това, в Япония остават 34 ядрени енергоблока, а съдбата на 9 от тях все още не е ясна: няма решение за окончателно спиране, нито решенията на По този начин броят на японските ядрени мощности, върнати в експлоатация или кандидатстващи за тях, е 25. Същевременно според базата данни на PRIS, поддържана от МААЕ, 42 японски енергийни единици имат статут на активни. Базата данни обаче все още не е взела под внимание решенията на собствениците на осем блока при тяхното окончателно спиране – тези решения бяха взети наскоро. Имайки предвид това, в Япония остават 34 ядрени енергоблока, а съдбата на 9 от тях все още не е ясна: няма решение за окончателно спиране, нито решения на NRA да извършват проверки за спазване на следфукушимските изисквания.

През 2018 година Япония остава световен лидер по внос на втечнен природен газ и правителството финализира програма за изграждане на нови ТЕЦ, работещи с въглища.

Подробности на: https://regnum.ru/news/economy/2514268.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари