ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Аржентина – Мисия SALTO на МААЕ в подготовка за ПСЕ на първи блок на АЕЦ „Атуча”

07.11.2018

В края на октомври експерти от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) приключиха инспекцията в Първи енергоблок на аржентинската АЕЦ „Атуча“.
Целта на мисията бе проверка на безопасността на АЕЦ в дългосрочен план съответно стандартите на МААЕ.

 

 

 

В мисията SALTO – Аспекти на безопасността при дългосрочна експлоатация, участваха 11 експерта.

Проверката бе по покана на аржентинския ядрен оператор Nucleoelectrica Argentina SA във връзка с планираното удължаване на срока на експлоатация на енергоблока до 2024 г. Един от основните технически въпроси бе за стареенето на конструкцията на АЕЦ.

Експертите от МААЕ отбелязаха, че персоналът на АЕЦ е „постигнал успехи в контрола върху стареенето на оборудването“ в частта, касаеща контрола на състоянието на конструкционни материали, времевия анализ на бъдещото им безопасно функциониране и планирането на сроковете, необходими за модернизиране на оборудването.

За справка

На АЕЦ „Атуча” са инсталирани два реактора с тежка вода: в първи блок с мощност 362 MW – по проект на Сименс, работещ от 1974 г. насам, и на втори енергоблок с мощност 745 MW - реактор на Крафтверк, който бе въведен в експлоатация през 2014 година.
От 2014 г. в съседния район се изгражда реактор с лека вода CAREM – собствена разработка и мощност 25
MW.

Подробности на: http://www.atomic-energy.ru/news/2018/11/06/90212

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19