ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пилотната ПАТЕЦ „Академик Ломоносов” открива пътя за серийно производство на плаващи АЕЦ

06.11.2018

 Опитът, получен при строителството в Русия на първия руски плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, ще помогне при серийното производство на такива обекти. Това заяви президентът на Обединена корабостроителна корпорация Алексей Рахманов.
Той припомни, че през 2019 г. в Чукотка трябва да започне работа плаващата атомна топлоелектроцентрала на основата на енергоблока „Академик Ломоносов“.

„Това е съвместна дейност с „Росатом“, каза Рахманов.
„Днес имаме абсолютната увереност в това какво трябва да правим, за да може такива плаващи „батерии“ да станат обичайно явление във всяка точка на земното кълбо“, отбеляза Рахманов.

Плаващият енергоблок „Академик Ломоносов“ е предназначен за работа в състава на плаваща топлоелектрическа централа и е нов клас енергиен източник на базата на руските технологии в съдостроенето. Енергоблокът е предназначен за експлоатация в районите на Крайния север и Далечния Изток и основната му цел е да осигури енергия на отдалечени промишлени предприятия, пристанищни градове и газови и нефтени платформи, разположени в открито море.

Предвижда се ПАТЕЦ да бъде въведена в експлоатация в град Певек в Чукотка през декември 2019 г. Стойността на „Академик Ломоносов“ е около 22 милиарда рубли (291 милиона евро), а цената на втори аналогичен енергоблок може да намалее два пъти.

Източник: www.1prime.ru

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари