ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият реактор на плаващия атомен енергоблок „Академик Ломоносов“излезе на МКУ

04.11.2018

Както съобщи  на 2 ноември 2018 година РИА Новости, в Мурманск „Росатом“ успешно стартира реактора на първия плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, позовавайки се на представител на отрасъла.

 

 

 

«Физическият пуск на реакторната установка (РУ) на десния борд на плаващия енергоблок Академик Ломоносов стана на 2-ри ноември.
В 17:58 часа московско време РУ достигна минимално контролируемо ниво на мощност», каза представителят на отрасъла.

Плаващият енергоблок (ПЕБ) „Академик Ломоносов“ – проект 20870 е проектиран да работи като част от плаващата атомна топло и ААелектроцентрала (ПАТЕЦ) и е разработен от ПАО «ЦКБ «Айсберг» (Санкт Петербург). Тази програма е една от „продължителните“ за руската ядрена и корабостроителна промишлености.

ПЕБ по проект 20870 е несамоходен плавателен съд с дължина 144,2 метра, ширина 30 метра, газене – 5,6 метра и водоизместимост – 21 560 тона. Екипажът е от 69 души.
Енергоблокът е снабден с два модифицирани ядрени реакторни установки KLT-40S, които могат да генерират до 70 MW електроенергия и 50 Gcal/h топлинна енергия в номинален режим на работа, което е достатъчно, за да се обезпечи животът на град с население от около 100 хиляди души.

Главен конструктор, производител и доставчик на реакторните установки е АО «ОКБМ Африкантов» (Нижний Новгород).

Плаваща атомна топлинна и електроцентрала (ПАТЕЦ) на базата на плаващия атомен енергоблок се състои от ПЕБ, брегова площадка със съоръжения, осигуряващи предаване на електрическата и топлинна енергия на потребителите, а също и хидротехнически съоръжения, осигуряващи безопасното пребивавне на ПЕБ в акваторията.

Проектният живот на ПЕБ е 40 години; експлоатация до заводски ремонт – 12 години; експлоатационното време на реакторните инсталации след презарядка е 3 години. Всички системи за работа с ядрено гориво и радиоактивни материали се намират вътре в ПЕБ. Презарядката активната зона с ядрено гориво и съхраняването на ОЯГ става на борда на ПЕБ.
След завършване на експлоатацията му ПЕБ подлежи на утилизация в специализирано предприятие.

Още подробности на: https://ria.ru/atomtec/20181102/1532059863.html?fbclid=IwAR0vlcepXt7DVLq5gnbMp_7Zwyp1tZ7rL8gD1kP0G3hlBOatJ6iFg2f2LoY

https://bmpd.livejournal.com/3402899.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари